Македонија
5. May 2017 - 13:01

Македонија домаќин на Интернационалниот семинар за развој - СИД

Над 60 претставници на студентските ИАЕСТЕ комитети присуствуваат на 32. Интернационален семинар за развој - СИД којшто почна вчера, а чиј домаќин годинава е ИАЕСТЕ Македонија - Меѓународна организација за размена на студенти од техничките факултети.

Поголемиот број делегати се од земјите од Европа, како Германија, Швајцарија, Велика Британија и Ирска, но пријавени се и делегати од САД, Таџикистан, Индија и Палестина. 

На годинашниот семинар ќе се разгледаат предлозите за надзорниот одбор и за Генералната конференција кои се однесуваат за развојот на ИАЕСТЕ. Учесниците на семинарот ќе споделат нови и иновативни идеи кои се оформуваат на работни групи поделени во пет категории: размена на пракси, ИТ платформа за размена, маркетинг, стратешки развој и водич за работење со практикант. 

Семинарот придонесува за развој на разменската програма со што се овозможува стручно и професионално дообразување на студентите. 

Со овој настан, меѓудругото, се промовира и Република Македонија на светско ниво со пост-конференциска тура на која учесниците се запознаваат со традицијата и културата на земјава.