Македонија
27. January 2016 - 8:58

Македонија 66-та според индексот на корупција

Македонија е позиционирана на 66. место на листата од 167 земји во светот според индексот на корупција за 2015 година, што го објави денеска Транспаренси интернешенл.

Од земјите во регионот Словенија е на 35-то место, Хрватска на 50-то, Грција на 58, Црна Гора на 61, Турција на 66, Бугарија на 69, Србија на 71, БиХ на 76,  Албанија на 88, а Косово на 103-то место.

Најмалку корупција според Транспаренси интернешнл има во Данска, Финска, Шведска, Нов Зеланд и Холандија, а најмногу во Сомалија, Северна Кореја, Авганистан и Судан