Македонија
21. September 2021 - 14:57

Македонец третпат се заразил со коронавирус, досега регистрирани 522 реинфекции

Според неделната анализа на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) од почетокот на пандемијата во земјава  едно лице по третпат се заразило од ковид-19, а вкупно се регистрирани 522 реинфекции.

Во текот на минатата недела биле пријавени 23 реинфекции.Според извештајот регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи.Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 години (n=979, 29,3%). Најмал број е регистриран кај возрасната група од 0-9 години (n=143; 4,3%).

Во однос на претходната недела, се забележува намалување на заболените лица кај сите возрасни групи, освен кај возрасните групи од 0-9 каде што има зголемување за 50,5% и кај возрасната група од 10-19 каде што има зголемување за 8,2%. Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 1.595 (47,8%) лица од машки и 1.745 (52,2%) од женски пол.

По добиени 2 негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, со статус „оздравени“ се стекнале 3.441 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, намалување од 12,8% во споредба со минатата недела.