Македонија
6. December 2018 - 16:33

Македонците немаат колективна свест за активизам за изразување револт на улица

Социјалната непрада  во Франција на улица извади над 100 000 луге .  Протестите почнаа преку фејсбук и без политичка позадина.  Мотив беа  високите цени на горивата.  Лугето  масовно се приклучија  на собирите .  Макрон попушти пред Жолтите елеци и се пткажа од зголемување на данокот за горивата,  а сега се соочуава  со ново барање - зголемување на минималните плати.Социолозите велат дека ваквите протести се ретки на наШите простори, поради немање доверба и колективниост мегу граганите.

И додека во Европа главна мотивација за излегување на улица е желбата за подобар животен стандард,  за македонците најчесто движеќката сила е политиката исе разбира париите.

По успехот на франсуките грагани, се осмелија и Белгијците и Холанганите , кои исто така бараат подобар и поквалитетен живот.