Технологија
12. November 2015 - 20:39

„Мајкросфот“ ќе се „крие“ во Германија од американското шпионирање

Една од водечките американски компании „Мајкрософт“ отвора нови центри за складирање на податоци во Германија, со цел да ги заштити дигиталните информации на европските клиенти од американско шпионирање. 

Како што јави дописникот на МИА од Берлин, новите центри за складирање податоци ќе профункционираат во текот на 2016 година, а ќе бидат менаџирани од германски фирми.

За ваков начин на заштита на податоците сите клиенти ќе мора да плаќаат дополнителна сума.

- Новите центри за скалдирање податоци ќе обезбедат потрошувачите да ја користат сета моќ на „облаците“ на „Мајкрософт“ во Германија и да обезбедат дека за безбедноста на податоците ќе бидат одговрни германски компании, изјави денеска во Берлин првиот човек на „Мајкрософт“, Сатја Надела.

Најавата за ваквиот потег на „Мајкрософт“ доаѓа по судирот меѓу американските компании кои се активни на интернет и Администрацијата во Башингтон околку податоците на клиентите надвор од САД.

„Мајкрософт“ и „Гугл“ сакаат да ја задржат довербата од своите корисници со тоа што нивните податоци нема да станат достапни до полицијата и разузнавачките агенции што имаат пристап до нив.

Во моментов „Мајкрософт“ води судски процес со американските власти, кои бараат пристап до електронската пошта на корисниците, чии податоци се складираат во Ирска.