Свет
16. April 2017 - 10:43

Мајк Пенс на азископацифичка турнеја

Потпретседателот на САД, Мајк Пенс почнува со азископацифичката турнеја со посета на Јужна Кореја во момент кога Северна Кореја одново изврши неуспешен тест со лансирање ракета и покрај острите американски предупредувања дека Вашингтон ќе има воен одговор.

Пораката на Пенс за време на турнејата ќе биде дека посветеноста на САД на безбедносните и економски обврски кон регионот продолжува и дека е „исклучително цврста“. Тој ќе ги посети и Јапонија, Индонезија и Австралија.

Покрај моментно актуелните безбедносни прашња, Пенс ќе се обиде да ги убеди сојузниците во посветеноста на американскиот претседател за бебзедносните гаранции и заштитничката реторика.