Свет
16. September 2018 - 19:14

Локални избори во Сирија, за прв пат од 2011 година

Во Сирија денеска се одржуваат првите локални избори по 2011 година на кои се очекува дека кандитатите на владејачката партија БААТ ќе ја однесат победата.

На изборите повеќе од 40.000 кандитати се натпреваруваат за 18.478 пратенички места, како што соопшти Минстерството за локална самоуправа.

Ова се први локални избори од почетокот на граѓансаката војна во земјата, а се одржуваат на поголема територија за разлика од претседателските избори во 2014 година бидејќи Владата во меѓувреме поврати поголем дел од територијата.

Изборите не се одржуваат во курдскиот регион чии лидери бараат федерална Сирија во која Дамаск би ја почитувал нивната автономија.