Македонија
20. February 2019 - 11:06

Лицата што го смениле полот ќе може да имаат нов матичен број

Во изводот од матичната книга на родените на децата родени во болницата Систина повеќе нема да стои дека се родени во село Злокуќани, туку во Скопје. Ова е предвидено во предлог измените на Законот за матична евиденција кои се објавени на ЕНЕР.

Освен оваа интервенција со измените на законот се предвидува признавање на нов род . Во овој дел законот превидува издавање на матичен број за лице го извршило промена на полот од машко во женско или обратно, а во него се утврдени условите и начинот на признавање на родот.

Првата промена на законот се прави на барање на група родители кои побарале во изводот на своите деца да се внесе градот Скопје, а не Злокуќани. Втората измена се регулира по пресуда од Европскиот суд на човекови права, се вели во образложението од Министерството за правда.