Македонија
11. November 2019 - 14:04

Лекарите специјалисти во државата од февруари добиваат повисоки плати од 25 проценти


Февруарската плата во 2020 година за сите лекари специјалисти ќе биде поголема за 10 до 12.000 денари повисока. Двата здравствени синдикати издејствуваа зголемување на платите на здравствените работници.

Специјалистите ќе добијат 25 проценти, медицинските сестри и лаборантите 10, специјализантите и општите лекари во државни болници 15, а здравствените соработници 5 проценти.

Министерот за здравство вели дека ова било историско зголемување и голем број специјалисти ќе имаат 100.000 денари плата. Синдикатот на скопските клиники иако пред еден месец ја понудија својата поддршка на изборите за владејачката партија, денес вели дека погрешно биле интерпретирани во јавноста.

Сања Димитровска