Свет
25. May 2020 - 10:01

Лек заснован на крвна плазма од излечени може да спречи втор бран епидемија

Истражување за иновативниот лек за Ковид-19, кој содржи имуноглобулин IGG, ќе се спроведе во полскиот град Лублин. Произведениот лек ќе се заснова на крвната плазма од луѓе кои се опоравиле од вирусот на корона. За потребите на овој проект, крвната плазма ќе биде земена од околу 230 луѓе, што се очекува да биде доволно за околу 3.000 дози.

Имуноглобулин IGG, антитела што се користат за лекување на пациенти со коронавирус, ќе ги произведува полската компанија Биомед Лублин, Витворња Суровиќ и Шчепионек. Биомед Лублин објави дека лекот ќе биде подготвен за тестирање, три месеци по приемот на плазмата. Поради законските регулативи, пред да се одобри, лекот мора да помине клинички тестови за да се потврди неговата ефикасност и безбедност.

Од компанијата наведуваат дека лекот може безбедно да се чува неколку месеци и да се користи кога ќе се зголеми стапката на раст на инфекцијата, што дава потенцијал да се подготват доволно дози во случај на друг бран на епидемија.

Проектот е кофинансиран од Агенцијата за медицински истражувања.