Живот
8. February 2016 - 13:07

Курт Расел случајно уништил гитара стара 145 години

Глумецот Курт Расел за време на снимањето на филмот „The Hateful Eight“ на Квентин Тарантино, случајно уништил гитара стара 145 години, артефакт со непроценлива вредност позајмен од музејот „Мартин Гитар“.

Во филмот Џон Рут, кој го толкува Расел, ја зема гитарата од Дејзи (Џенифер Џејсон Ли) и ја крши. 

Ужасот кој се гледа во филмот на лицето на Ли, како што пренесуваат американските медиуми, не е последица на нејзината глума, туку на фактот дека Расел во таа сцена уништил 145 години стар музејски експонат, а не копијата на гитарата која требала да го замени вредниот предмет. 

Директорот на  музејот „Мартин Гитар“, Дик Блоак, бил запрепасетен кога дознал што се случило со гитарата која е рачно изработена во 70-те години на 19-от век. 

- Известени сме дека се случил инцидент на снимањето. Сфаќаме дека се случуваат такви работи, но сепак не можеме тоа лесно да го прифатиме, изјави Блоак. 

Сцената со уништување на гитарата ја има во сценариото, но изгледа дека на Расел никој не му кажал дека станува збор за артефакт со непроценлива вредност. 

Музејот одлучил повеќе никогаш да не позајми гитара за потребите на филмската индустрија. 

- Не можеме да верувам дека тоа се случило. Ништо не може да го поправи ова, Не се работи за пари, туку за зачувување на американската музика и наследството, нагласи Блоак.