Македонија
16. November 2018 - 14:06

Кумановец уплатил над 46.000 евра аванс за набавка на машина на лажна банкарска сметка во Италија

 Кумановец (33) уплатил аванс од над 46.000 евра за набавка на машина на лажна банкарска сметка на фирма од Италија, соопшти кумановската полиција.

Оттаму информираат дека кумановецот го пријавил случајот во полицијата на 15-ти ноември.

Тој, на 9 ноември уплатил 30 проценти аванс за автоматска машина за кроење, односно износ од 46.638 евра на фирма од Италија.

Истиот ден во добиениот мејл од италијанската фирма, проследен со потпишан купопродажен договор биле добиени лажни податоци за плаќање во странство. Името на фирмата-примач била точна, но информациите за банкарски детали и банката на примач биле лажни.

По извршениот телефонски разговор со лице претставник на фирмата, оштетениот добил информации дека банкарски информации се неточни, а парите што се уплатени не се добиени на нивната сметка.

СВР Куманово презема мерки за целосно расчистување на случајот