Бизнис
17. January 2018 - 19:32

КСС И СОНК на протест, бараат повиски плати за достоинствен живот и почитување на работничките права

Да за пристојна плата , работа без мобинг и подобар живот. И ние сакаме к-15  и правна држава, со овие транспаренти од Конфедерацијата на слободни синдикати и  Синдикатот на образованието излегоа на протест. Почнаа од пред порта Македонија  завршија пред Владата.

Бараат  да нема селективно зголемување на примањата во јавниот сектори, повисоки примања, одвен во приватниот регрес за годишен одмор да добиваат и овие работнции,  почитување на колективните договори. Тие сметаат дека има начин и услови да се подобри стандардот на вработените во јавниот сектор.

Синдикалците вчера имаа средба со министрите, Манчевски, Дескоска, Шеќеринска и Царовска  од кои добиле ветување дека нивните барања ќе бидат  разгледани. Дали синдикалците повторно  ќе излезат на  улица зависи од  тоа каква ќе биде одлуката на надлежните.

Во буџетот за годинава има обезбедено средтва само за зголемување на платите во образование и здравство за 5 отсто и одбрана за 10 проценти.

Денешниот протест не доби површка од организацијата на наставничкиот пленум.