Кромидот и лукот не треба да се чуваат предолго во замрзнувач
Правилно складирани во замрзнувач, овошјето и зеленчукот може да потраат со недели. Но, лукот и кромидот не сакаат предолго на ладно…
Кромидот апсорбира повеќе влага во фрижидерот и затоа побрзо се расипува. Скробот, на пр., во студена и влажна средина, побрзо се претвора во шеќер и кромидот почнува да скапува. Што се однесува до лукот, причините зошто не е добро да се чува во замрзнувач се малку поразлични – чувањето лук во замрзнувач поттикнува ’ртење, коешто не е штетно, ниту нездраво, но тоа е знак дека лукот веќе не е толку квалитетен како порано.
Како да се чува кромид и лук?
Наместо во замрзнувач, кромидот треба да се чува на ладно, но суво и добро проветрено место. Влагата или недостатокот на циркулација на воздухот ќе го забрза процесот на гниење. Сонцето пак, поттикнува ’ртење на кромидот. Ако се чува правилно, кромидот може да трае околу 30 дена. Главата кромид што е излупена, но цела, во фрижидер може да трае 10 – 14 дена. Излупениот и сецкан кромид, може и треба да се чува во замрзнувачот, но тој трае околу 7 до 10 дена.
Лукот треба да се чува на ист начин – на ладно, суво и добро проветрено место, но лукот ќе трае подолго отколку кромидот, односно 3 – 5 месеци.
Ново на Сител
-
ДИК: Oбработени 96,37% од гласовите, Силјановска Давковa 351.826 - Пендаровски 174.658
-
ДИК: Oд обработени 90,18% oд гласовите Силјановска Давкова 325.150, Пендаровски 162.062
-
Ковачевски: Знам дека многу наши поддржувачи се разочарани, но сега не е време за откажување
-
ДИК: Oд обработени 87,17% oд гласовите Силјановска Давкова 315.638, Пендаровски 156.406
-
Мицкоски: Победуваме со над 170.000 гласа разлика
-
Пендаровски: Резултатите не се такви какви што ги очекувавме
-
Пендаровски: Резултатите не се такви какви што ги очекувавме
-
Димитриевски: Испишуваме историја, се роди 3-тата политичка сила во македонскиот политички блок