Македонија
9. May 2016 - 12:29

Кривична пријава против кичевец за „загрозување на животната средина“

Поради постоење основи на сомнение за сторено казнено дело „загрозување на на животната средина и природата со отпад“ полициската станица од Кичево поднесе кривична пријава против С.М.(29) од Кичево.

Пријавениот, како што информира портпаролот на СВР-Охрид Стефан Димоски, подолго време вршел трговија со отпад без да поседува дозвола издадена од Министерството за животна средина и просторно планирање. На 12 април оваа година, полициски службеници во содејство со инспектори од Државен пазарен инспекторат, извршиле контрола во отпад за стари возила сопственост на С.М. лоциран во близина на раскрсницата од улицата „Маршал Тито“ со регионалниот пат Кичево-Македонски Брод.

Притоа, било утврдено дека на земјишниот простор сопственост на друго физичко лице од Кичево, пријавениот неовластено складирал поголем број неисправни и хаварисани патнички и други моторни возила од различна марка, како и стари делови за возила наменети за трговија.

Полициските и инспекторите од Државниот пазарен инспекторат од Кичево, утврдиле дека пријавениот С.М. неовластено вршел трговија со отпад односно немал дозвола за ваква дејност издадена од Министерството за животна средина и просторно планирање.