Македонија
23. јуни 2022 - 15:07

Ковачевски: Францускиот предлог не е прифатлив за нас

Премиерот Димитар Ковачевски го одби предлогот на Франција на денешниот самит на ЕУ за Западен Балкан.

„Северна Македонија е кандидат 17 години. Еве сме тука денес, а преговорите не се започнати. Ова е сериозен проблем и сериозен удар врз ЕУ. Ние и Албанија и регионот не смееме да тапкаме во место поради една земја членка која не успеава да се координира и да обезбеди деблокирање на нашиот европски пат.

Билатералните прашања не смеат да станат мултилатералрен проблем. Како земја која е посветена на заедничко решавање, влеговме во преговори со Бугарија да најдеме решение со европски вредности. Месеци наназад го посветувавме времето кон иднината. Бугарија реши да се врати во минатото и повторно да постави блокада која никому не оди во прилог. Време е ЕУ да ги исполни своите ветувања.

Што се однесува до францускиот предлог, овој предлог е неприфатлив за нас.

– Предлог кој би бил прифатлив за Македонија ќе мора да содржи: чиста формулација за македонскиот јазик во преговарачката рамка и јасна заштита на македонскиот идентитет. Историските прашања не мжат да бидат дел од преговарачката рамка. Преговорите помеѓу Македонија и ЕУ мора да почнат пред отпочнување на постапката за уставните измени. Цврсти гаранции дека Бугарија нема да условува со нови барања надвор од она што ќе биде договорено со билатералниот протокол. Предлогот во ваква форма е неприфатлив за мене, за претседателот, за Владата и за граѓаните на Македонија. Граѓаните можат да бидат спокојни – рече Ковачевски во Брисел.