Бизнис
6. January 2017 - 19:13

Костов: Модернизацијата на железничкиот транспорт продожува и во 2017

Од април граѓаните повторно со воз ќе  патуваат до Солун и Белград. Како што велат од железници, линијата до Грција е во прекин  поради реконстукција на делницата Гевгелија – Солун, а до Србија поради градежни активности на пругата Табановце - Ниш. Од МЖ Транспорт очекуваат  работите на двете места да се зваршат до април и повторно да се пушти железничката линија до овие градови. Паралелно се работи и на проектот за изградба на нова пруга од Битола до Лерин која е од голема важност за целото стопанство.

Од претпријатието очекуваат  набрзо да се заврши и коридорот 8, со кои Македонија со железница ќе се поврзе со Албанија и Бугарија. Станува збор за паневропски коридор, кој е сложен проект и за кои треба повеќе време. Неговата реализација е важна  и за товарниот сообраќај и за развој на туризмот.

Модернизацијата на железници продожува и годинава. Се чекаат да пристигнат и последните два нови воза, а  во текот на месецот МЖ транспорт ќе потпише договор и за набавка на 4 нови локомотиви, инвестиција вредна 8 милиони евра. Ваквите проекти дополниелно ќе ја подобрат работатата на македонски железници.