Македонија
17. February 2017 - 15:28

Конференција „Градење на мостови помеѓу истражувањето во бизнисот и потребите на индустријата“

Факултетот за бизнис при Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово денеска организираше меѓународна конференција  на тема „Градење на мостови помеѓу истражувањето во бизнисот и потребите на индустријата“.

Според ректорот на УЈИЕ Замир Дика, главна цел на конференцијата е деловната заедница да се запознае со наставната програма на Универзитетот, а високошколска установа да ги дознае потребите на пазарот на трудот.

- Интеракцијата меѓу универзитетот и бизнисот е двигател на иновацијата, а иновацијата треба да биде во сржта на компетитивна економија и општество. Имаме големо задоволство што многу професори тука ќе ги претстават своите трудови и најнови сознанија за оваа тема како наш придонес во развојот на општеството, изјави Дика.

На денешната конференција свое излагање имаше и Пол Сергиус Коку, професор на Универзитет во Флорида, истакнувајќи ја важноста на врската помеѓу деловната заедница и академското истражување.

- Мојата денешна презентација се однесува на пополнување на јазот и поврзување на деловната заедница со академското истражување. Целта на конференцијата е да се поврзе деловната заедница, стопанството, тие што се директно вклучени во практиката со академскиот дел, професорите и студентите за да можат да имаат подобра соработка во иднина. Со ова се надеваме дека ќе постигнеме понатамошни резултати и директно ќе биде вклучена деловната заедница во подготвувањето на она што е потребно на пазарот на трудот, рече Коку.

На конференцијата беа претставени и истражувачки трудови на оваа тема од повеќе професори од Универзитетот и надвор од него.