Живот
30. September 2015 - 16:07

Конечно откриено: Зошто жените плачат повеќе од мажите!

Едно неодамнешно истражување во Канада е посветено на откривање на вечното прашање - Зошто жените се повеќе емотивно ранливи отколку мажите?
 
На мажи и жени кои немаат психички проблеми, истражувачите им покажувале различни фотографии, позитивни и негативни работи и го мереле нивото на хормони и функционирање на мозокот.
 
Жените се емотивни и се вознемируваат тажни, вознемирувачки и грди слики, додека мажите не. Се покажало дека  жените стануваа  се поемотивни и се повеќе се поистоветуваат со туѓите несреќи, токму поради ова жените страдаат од здравствени болести повеќе од мажите.
 
Кога е во прашање мозокот, кај момците ретк осе вклучува „рационалното чкрапало“, додека жените многу лесно го исфрлаат она што ги јаде во себе.