Свет
22. February 2021 - 16:43

Клуге: Пандемијата на коронавирусот ќе заврши на почетокот на 2022 година

Директорот на Светската здравствена организација (СЗО) за Европа, Ханс Клуге, изјави дека пандемијата на коронавирусот ќе заврши на почетокот на 2022 година.

Во интервју за данската државна телевизија ДР, Клуге нагласи дека 2021 година ќе биде година на Ковид 19, но година во која ќе биде многу полесно да се справи со епидемијата во споредба со 2020 година.

Клуге верува дека најлошото сценарио е зад нас и дека има повеќе податоци за вирусот во споредба со 2020 година, кога тој првпат започна да се шири, пренесува Независне.

Нагласувајќи дека никој не може однапред да го знае развојот на епидемијата, Клуге го даде своето предвидување: „Мислам дека пандемијата ќе заврши на почетокот на 2022 година“.

"Вирусот и понатака ќе биде присутен, но мислам дека нема да бидат потребни ограничувања. Ова е оптимистичка порака", рече Клуге.

Зборувајќи за мутациите во корона, Клуге објасни дека мутациите се нормални и дека вирусот се обидува да се прилагоди на заразеното лице, но дека брзото ширење на мутациите го загрижува.

Тој рече дека внимателно следат колку се развиени ефективни вакцини против ковид 19 поради брзината на ширење на мутациите. Клуге истакна дека тие многу сериозно ги сфаќаат мутациите.