Македонија
17. December 2015 - 16:41

Клубот на пратенички со осуда кон одност на Шилегов

Клубот на пратенички од Парламентот, жестоко го осуди нецивилизираниот и навредлив однос на претстедателот на анкетната комиисја, Петре Шилегов кон пратеничката Владанка Авирович, на седницата во вторникот. Жетите парламентарки бараат да прекине секаков вид на говор на омраза, кој деновиве добива интензитет на собраниските говирници.

-Поттикнати од испадот на претседателот на анкетната комисја, а со цел надминување на овие ситуации, реагираме со ова соопштение, осудувајчи ги сите вакви јавни напдаи на одреден пратеници. Бараме во Собранието да се праактикуваат аргументирани дискусии, а не говор на омраза и упатување навреди, стои во реакцијата на пратеничките од ВМРО ДПМНЕ, ДУИ и независните пратеницчки. Единствени кои не го осудиле вербалниот напад на Шилегов кон Авировиќ се пратеничките на СДСМ.

На една од пследните седници на анкетната комисија, претседателот Шилегов ја навредуваше Авировиќ и притоа одби да се извини.

Ова не е единствен ваков случај на некултурно однесување и навреди на функциоенри на СДСМ. Јавноста ја памети изјавата на екс лидерот Црвенковски, на еден од предизборните говори, кога ги навредуваше стечајците.

Политичките аналитичари, оценуваат дека ваквите испади всушност ја откриваат вистинската слика на опозцијата, напсроти декларативните заложби.