Бизнис
17. February 2018 - 18:58

Ќе расте ли криминалот со криптовалутите?

Криминални трансакции скриени зад криптовалутите. Бројката огромна, контролата мала. Директорот на Europol, Rob Wainwright, објави дека колу 4 % од „валканите“ размени во Европа се прават токму преку криптовалутите како Bitcoin. Овој процент постојано ќе се зголемува. Во интервјуто кој Wainwright го даде за BBC, тој изјави дека криптовалутите претставуваат голем проблем за полицијата, бидејќи за разлика од стандардните банкарски сметки кои можат да бидат блокирани, крипто-новчаникот не може да биде блокиран.
 
Минатата недела дилер на дрога бил осуден на затвор поради продажба на дрога, а наплаќањето го вршел токму преку криптовалути како Bitcoin.
 
Останува да се создаде сплотеност на институциите во борбата против криминалците кои ги користат криптовалутите како средство за нелегални цели.