Бизнис
1. September 2020 - 21:38

Ќе има ново одложување на кредитите, како и под кои услови?

Замрзнување на кредитите ќе  им помогне  на граѓаните да го одложат долгот кон банките, но според ескпертите  должниците  мора да бидат свесни дека  банките  се профитабилни институции и нормално е дека и они ќе  заработат. Сепак сметаат дека мерката треба да опфати поглем број на граѓани,  а не само оние кои се останати без работа или се со намалени примања. Предлагаат банките  да бидат транспарентни во објавувањето на условите, на своите  сајтотви да  обезбедат алатка со која граѓаните ќе можат да пресметаат дали и колку би бил нивниот финансиски товар ако ја користат мерката.

Според грубите пресметки некој од гаѓаните ќе треба да и платат на банката дополнителни 300 евра  како дополнителни камати.

Според Ивановски  оваа мерка нема да им одговара на сите банки.

Народната банка одлучи банките на своите клиенти да им понудат ново замрзнување на ратите во период од 6 месеци односно од октомври до март идната година.

Условите под кои ќе може да се користи мерката банките самите ќе ги утврдат. Ова е второ  одлагање на отплатата на кредитите. На 30 септември завршува периодот на одложената отплата согласно понудата која банките ја објавија за своите корисници на почетокто на април годинава.