Македонија
6. February 2018 - 14:07

Ќазим Асотиќ - нов в.д. директор на МОБ

Министерството за култура за нов в.д. директор на Македонската опера и балет го назначи Ќазим Асотиќ, прв фаготист - солист во оркестарот на Македонска oпера и балет.

Асотиќ своето образование го стекнал во Музичко-балетскиот училишен центар „Илија Николовски–Луј“ во Скопје на отсекот фагот, на Факултет за музичка уметност на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, а магистрирал на Универзитетит во Приштина.

 Ќазим Асотиќ

Работел како стипендист и хонорарец во оркестарот на МОБ, бил прв фаготист - солист во Симфонискиот оркестар-Ниш од 1996 до 1998 година и вонреден професор на Музичката академија на Универзитетит во Приштина од 2007 до 2012 година. 

Досега гостувал во неколку европски земји, а остварил гостувања со Македонската филхармонија, Мандолинскиот оркестар и бројни рецитали со пијано придружба. Добитник е на повеќе признанија, пофалници и благодарници како за хуманитарни дејности, така и за уметничко и репродуктивно творештво. Основач и директор е на Фондацијата „Срце од срце“ основана за помош и лекување на лица заболени од леукемија и сите видови на карцином.