Балкан
24. November 2016 - 9:07

Кипарскиот претседател подготвен за продолжување на преговорите за поделениот остров

Кипарскиот претседател Никос Анастасијадес денеска изјави дека е подготвен за продолжување на преговорите за обединување на етнички поделениот остров, што беа неделава беа прекинати откако западнаа во ќорсокак, доведувајќи го во прашање 18-месечниот мировен процес, јави Танјуг.

Тој, меѓутоа, додаде дека натамошните преговори со лидерот на кипарските Турци, Мустафа Акинџи, ќе мора да останат фокусирани на тоа колку територија ќе контролира секоја страна во евентуалната федерација, пред разговорите да можат да преминат во финалната фаза, пренесуваат американските медиуми.

Анастасијадес додаде дека тој и Акинџи постигнале напредок во текот на двата дена интензивни преговори, поддржани од ОН, во швајцарското место Мон Пелерин.

Преговорите, меѓутоа, запнаа пред два дена заради несогласувањето на кипарските Турци во врска со бројот на кипарски Грци кои ќе имаат право да бараат враќање на имотот врз основа на новите федерални граници.

Кипар е поделен од 1974 година на турски и грчки дел. Преговорите за повторно обединување, со прекини и со помош на ОН, се водат со децении.