Свет
8. May 2021 - 11:47

Кибер напад врз најголемата американска компанија за пренос на нафта

Најголемата американска компанија за пренос на преработена нафта во САД, „Колонијал пајплајн“ ги прекина сите свои операции поради хакерски упад, соопшти седиштето на компанијата.

Во соопштението се вели дека нападот е откриен на крајот на неделава, дека сите системи се затворени и дека интернетот е исклучен за да се реши проблемот.

Компанијата ангажирала експертска фирма за безбедност на интернет да истражува, а федералните власти се информирани за случајот, се вели во извештајот.

Нафтоводот на таа компанија ги поврзува рафинериите со јужниот и источниот пазар на САД преку систем со вкупна должина од околу 8.850 километри низ кој течат бензин, дизел, керозин.