Македонија
30. March 2020 - 13:26

Казнен налог од 2.000 евра за охриѓанка за непочитување на самоизолација

Основното јавно обвинителство – Охрид, до надлежниот суд достави предлог за изрекување казна во висина од 2.000 евра за охриѓанка, која не спровела задолжителна самоизолација по враќање од странство.

– Обвинетата на 18 март, допатувала од Швајцарија-земја со високо ниво на ризик. Иако, на граничниот премин Меѓународен Аеродром-Скопје потпишала изјава, постапила спротивно на  наредбата на Министерот за здравство и Одлуката на Владата на Република Северна Македонија за мерки за спречување на внесување и ширење на корона ворусот- КОВИД-19. Наместо да спроведе задолжителна самоизолација во времетраење од 14 дена на адресата дадена во изјавата, излегла од своето престојувалиште и се упатила во непознат правец. На 20 март, при контрола извршена од страна на полициски службеници, обвинетата не била пронајдена во престојувалиштето со што го сторила кривичното дело што и се става на товар, информираат од ОЈО.

Обвинителството, му предложи на судот на обвинетата да и биде изречена кривична санкција, парична казна во висина од 100 дневни глоби во вредност од 20 евра за една дневна глоба, односно вкупно 2.000 евра и да ја задолжи со трошоците на постапката.​

Обвинетата се товари за сторено кривично дело непостапување според здравствените прописи за време на епидемија, предвидено и казниво во чл. 206 ст. 1 од Кривичен законик.