Бизнис
13. September 2017 - 13:13

Кавадарци одбележува 19 години од смртта на етномузикологот Линин

Во Кавадарци денеска сеодбележуваат деветнаесет години од смртта на Александар Линин, значаен македонски етномузиколог, фолклорист и мелограф. За време на својот живот Линин успеал да собере околу 3.000 македонски народни песни и ора. Објавил и голем број трудови.

Како што денеска потсети историчарот Петре Камчевски, Линин завршил Природноматематички факултет во Загреб и бил голем активист во културно-просветното друштво „Вардар“, а бил соработник на списанието „Наш весник“. Бил голем вљубеник во македонската народна музика, па затоа и се запишал на Педагошката академија во Скопје, на групата за музика, а докторирал на Факултетот за музика и драмска уметност во Скопје.

Линин во Кавадарци работел како наставник по математика, а потоа како музички уредник на Радио Скопје. Објавил голем број трудови, меѓу кои „Народни музички инструменти” во Македонија (1978), „“Македонски инструментални орски народни мелодии” (1978), „Македонскиот стих и напев” (1983), „Македонската народна поетска уметност” (1985) и уште многу други.