Loading Video...
Свет
12. February 2019 - 16:53

Каталонските сепаратисти седнаа на обвинителна клупа

Во Мадрид почна судењето за дванаесетте екс каталонски политичари обвинети за бунт за време на неуспешниот обид за отцепување на Каталонија во 2017 година. 

Обвинетите се соочуваат со затворска казна од 7 до 25 години.

На судењето се повикани над 500 сведоци, меѓу кои и поранешниот шпански премиер Рахој. 

Судскиот процес се оечкува да трае три месеци.

Каталонските борци за независност сметаат дека судењето нема да биде правично.