Македонија
29. October 2017 - 9:36

Канцелариите на Народниот правобранител отворени за граѓаните

Сите седум канцеларии на Народниот правобранител денеска, на денот на одржувањето на вториот круг од локалните избори, ќе бидат отворени за граѓаните, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните права.

Од 7 до 19 часот ќе бидат отворени сите седум канцеларии во Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и Штип.

Освен лично во канцелариите, граѓаните изборните нерегуларности ќе може да ги пријават и на  телефонските броеви: Канцеларија во Скопје: 02 3129-327 и 3129-367, Битола: 047 242-310, Кичево: 045 228-586, Куманово: 031 431-488, Струмица: 034 329-996, Тетово: 044 344-082 и Штип: 032 389-701. 

Народниот правобранител уште еднаш ја истакнува важноста на почитувањето на правото на слободно изразување на волјата на граѓаните, како едно од фундаменталните човекови права, што придонесува за создавање демократски и функционални институции за здраво демократско општество.

Во таа насока, Народниот правобранител апелира до сите, а посебно до надлежните органи, во рамките на нивните можности и надлежности да придонесат за спроведување избори, во кои гласањето ќе се одвива слободно и непречено, во согласност со законот и доследно ќе се почитуваат човековите права.