Живот
7. јуни 2016 - 20:24

Како правилно се станува од кревет?

Неправилното станување од креветот на долги патеки може многу да ве чини, бидејќи поради тоа трпи р'бетот.

Физиотерапевтите советуваат да поведете сметка за тоа, како би ги спречиле негативните последици. Тие објаснуваат како правилно се станува од кревет.

- Ако лежите на грб, свиткајте ги нозете во колковите и колената, вовлечете го стомакот и затегнете ги стомачните мускули. Свртете го на страна горниот дел од телото и нозете, без да го извиткате р'бетот. Исправете го горниот дел од телот и подигнете го истовремено оттурнувајќи се со рака и спуштајќи ги потколениците преку работ на креветот. На крајот завземете седечка позиција и потоа станете од креветот со исправен грб.