Здравје
21. July 2016 - 10:05

Како да не добиете рак: Направете го ова и не грижете се!

Научниците составиле листа на правила за како да не добиете рак. Придржувајте се на овие совети и ризикот да заболите ќе биде сведен на минимум, тврдат научниците. 

1. Немојте да пушите цигари

2. Чистете го вашиот дом од чад и триудете се и вашата канцеларија да биде чиста

3. Одржувајте здрава телесна тежина

4. Бидете физички активни секојдневно 

4. Хранете се здраво 

6. Ако пиете алкохол, сведете го на минимум. 

7. Избегнувајте претерани излегувања на сонце

8. На работа заштитете се од  потенцијални канцерогени супстанци во склоп со правилата на животната средина. 

9. Проверете дали сте изложени на преумерено зрачење во вашата куќа и ако е тоа така превземете мерки за тоа. 

10. Доењето го смалува ризикот од појавувањето на рак кај жената. 

11. Вашите деца треба да бидат вакцинирани против хепатит Б

12. Учествувајте во организираните програми и прегледи за превенција од рак.