Живот
26. February 2019 - 19:18

Како цел град исчезна за само 60 секунди: Остана само скаменетиот израз на лицата на умрените, а се спасиле само тројца

Вулканот Мон Пеле висок речиси 1400 метри се наоѓа на францускиот карипски остров Мартиник. Во мај 1902 година се случила силна ерупција во која загинале над 30.000 луѓе, а градот Сен Пјер е целосно уништен.
 
За помалку од 60 секунди од лицето на земјата е избришан цел град, најголемиот град на островот. Само три лица успеале да ја преживеат ерупцијата на вулканот Мон Пеле. 
 
Според бројот на жртви тоа било најсмртоносната вулканска ерупција во целиот 20 век.