Македонија
28. September 2021 - 13:48

Јовчески: Со монтажни катни гаражи ќе го решам проблемот со паркинг-просторот во Прилеп

Кандидатот за градоначалник на Прилеп од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата, Борче Јовчески, на денешната прес-конференцијата рече дека ќе го реши еден од најголемите проблеми за граѓаните последниве години – паркинг просторот во централното градско подрачје.

Јовчески вети дека ќесе градат три монтажни гаражи со нивоа за паркирање и ќе се овозможи пристап до јадрото во центарот- Старата градска чаршија. За монтажните гаражи има и проект.

– Ова е еден од главните проекти на чие реализирање ќе започнам веднаш по стапувањето на функцијата градоначалник на Прилеп. Монтажните катни гаражи се еден од водечките проекти во програмата кои даваат одговор на ова прашање и го решаваат проблемот со паркинг на секој граѓанин. Поставени на атрактивни и лесно достапни, добро познати локации за граѓаните, на неколку минути одење пешки до старата градска чаршија и центарот на градот. Изградбата на монтажни катни гаражи во делови од центарот на градот во голема мера ќе влијае на задоволувањето на потребата од паркинг–простор и повторното заживување на Старата градска чаршија која последниве години беше оставена речиси без можност да се паркира во нејзина близина, отцепена од централното градско подрачје поради немањето слух за овој проблем кој дуќанџиите гласно го кажуваат, изјави Јовчески.

Според Јовчески овој начин на решавање или ублажување на оваа проблематика, е брз, релативно економичен и ефикасен метод кој го применуваат скоро сите развиени градови.

– Прилеп во наредните четири години, ветувам, дека ќе стане современ, модерен град со решена инфраструктура и решени сообраќајни проблеми, порача Борче Јовчески, кандидат за градоначалник на Прилеп од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата.