Македонија
27. April 2018 - 16:51

Јоргос Каминис: Не сум овде да дискутирам за името, туку за спојување на нашите луѓе

Не сме разговарале за името, тоа не е наша работа. Ние сме градоначалници и треба да работиме на тоа како да ги споиме лугето, изјави атинскиот градоначалник кој се наога во прва посета на Скопје. Запрашан што мисли за спомениците во центарот градот, Каменис тврди дека се уште не ги видел во живо туку  само на фотографија. Тој истакна дека историјата не смее да не дели туку напротив таа треба да спојува.

Градоначалникот Шилегов одговарајки на прашање на грчките новинари рече дека дел од објектите и скулптурите се отстрануваат бидејки се под кривични истраги. Тој се согалси дека во градот има премногу споменици.

Двајцата  градоначалници се согласија дека билатералните праша не смеа да попречат во градње на доверна мегу двата народа. Шолегов и Каминис  потпишаа догвор за соработка мегу Скопје и Аtина