Македонија
11. July 2016 - 14:46

Јолевски-Карпентер:Македонија е силно посветена на евроатлантските интеграции

Република Македонија е силно посветена на евроатлантските интеграции, а за тоа има несомнена поддршка од земјите-членки на Алијансата, особено Соединетите Американски Држави, заклучиле на денешната средба во Скопје, министерот за одбрана Зоран Јолевски и Мајкл Карпентер, заменик-помошникот на секретарот за одбрана на САД.

- Нашето место е во НАТО – Алијансата. Тоа го потврдува и целосниот политички консензус, како и високата поддршка од граѓаните на Македонија, рекол министерот Јолевски, соопшти денеска МО.

Тој додал дека активностите во МО, реформите за унапредување на стандардот на припадниците, процесот на модернизација и високата интероперабилност со армиите на земјите-членки на НАТО, покажуваат дека Македонија не застанува и продолжува да биде подготвена за следниот чекор – членството во Алијансата.

Сето она што го правиме, подвлекол Јолевски, е добро за членството во НАТО, но е особено важно и за нас самите, нашата подготвеност да бидеме гарант на независноста, суверенитетот и територијалниот интегритет на Македонија.

Министерот  Јолевски истакнал дека се прават напори за унапредување на образованието и обуката на припадниците на АРМ, додека паралелно силно се вложува во модернизацијата на Армијата, процес кој е во напредна фаза и кој е планиран согласно сите НАТО стандарди.

Заменик-помошникот на секретарот за одбрана, Карпентер се заблагодарил на Македонија и на АРМ за одличните резултати и покажаните способности во мировните мисии, особено „Одлучна поддршка“ во Авганистан. Карпентер ја потворил поддршката на САД за членство на Македонија во НАТО и изразил надеж дека тоа ќе се оствари час поскоро.

- Вие сте посакуван партнер, во мировни мисии, вежби и обуки. Ние ги знаеме вашите капацитети и немаме сомнеж дека ќе бидете дел од Северноатлантската алијанса, додал тој.

Во рамки на посетата на Македонија, заменик-помошникот Карпентер ја посетил и Здружената оперативна команда, односно првата механизирана пешадиска бригада каде се запознал со активностите на јужната граница поврзани со мигрантската криза. Ги посетил и капацитетите на Центарот за обука на пилоти, единствен според понудата во Југоисточна Европа.