Македонија
28. January 2020 - 21:05

Јавна расправа за законот за Јавно обвинителство, експертите со различно мислење

Од противуставен и дилтантски до добар закон кој нуди професионално и независно јавно обвинителство кое ќе се справи со органнизираниот криминал и корупција. Професори по право, сегашни и поранешни обвинители и судии, невладини организации, адвокати беа дел од јавната расправа во Собранието п повод последната верзаија на законот за обивнителство на министерството за првада за која преговараат власта и опозицијата.

Професорките Силјановска и Каракамишева со остри критки кон законот на линија на опозциската ВМРО-ДПМНЕ.

Академикот Камбовски пак смета дека зкаонот е добар и треба да се донесе што поскоро, па дури предложи и одложување на изборите. Но, и тој имаше свои забелешки

Професорот Калајџиев вели дека треба да се искористат добрите работи од законот за СЈО, но го проблематизираше продложувањето на постпаките.

Обивнителката Фетаи пак, бара во изборот на обвинител на обинителството за организиран криминал и корупција да се вклучи и ЕУ.

Државниот обвонител Јовески смета дека законот е добар, побара политиката да се тргна од изборот на обинителите и повика пратениците да го гласаат. Јовески беше просиутен на јавната расправа на барање на опозцијата, но токму на неговото излагање, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ му приреди шоу.

По јавната расправа се очекува да се соберат мислењата и Владата да изготви предлог закон кој потоа и официјално ќе влезе во парламентот. Во меѓувреме продлжуваат и политичките разговори.