Свет
8. March 2018 - 15:34

Јапонија казни компании кои тргувале со биткоини

Јапонската Влада одреди казни од 530 милиони долари во биткоин за неколку компании кои тргуваат со крипто валутата.

Јапонскиот регулатор за финансиски услуги информираше дека компаниите ФСХО и Бит Стејшн воедно ќе мора да престанат да тргуваат со биткоини во рок од еден месец. Една од компаниите е обвинета за несоодветен надзор на трансакциите, а другата дека ги користела биткоините за лични потреби.

Јапонија е една од првите држави кои воведоа системи за регулирање на користењето на биткоинот трговијата со него.