Бизнис
22. September 2017 - 12:49

Јакимовска: Судбината на 1.000 вработени загрозени од блокадата на „Фени“

- Анѓушев призна дека компанијата која е во негова сопственост е еден од деловните партнери на „Фени“. Компанијата која е блокирана и во која под знак прашање е судбината на 1.000 вработени. Како што се објави во јавноста фирмата која го снабдува „Фени" со електрична енергија ЕДС, а која е во сопственост на вицепремиерот Кочо Анѓушев, веќе ја блокираше сметката на „Фени". Анѓушев се обидува да ја манипулира јавноста. Металуршкиот гигант „Фени“ обезбедува 1.000 работни места и од него егзистира Кавадарци и поширокиот регион. Оттука јасно произлегуваат неколку прашања. Дали хајката која се води против комбинатот „Фени“ е со цел да се обезвредни еден ваков капацитет кој  влијае врз целокупната економија на Македонија? Дали притисоците врз фабриката се со цел менаџерскиот тим да се откаже и по багателна сума да го продаде овој комбинат? Дали јавноста ќе биде сведок на скора промена на сопственичката структура со цел да се задоволат нечии бизнис интереси? Загрозени се работни места, загрозена е егзистенцијата на илјадници семејства, добавувачи, шпедитори и транспортери. Граѓаните не сакаат неизвесност, а Кочо Анѓушев и Зоран Заев со своите изјави покажуваат дека или немаат конкретна идеја или можеби имаат скриени намери за комбинатот „Фени“. Граѓаните ќе го казнат неодговорното однесување на владата со голем пораз на 15-ти октомври за сите погрешни политики на СДС, Зоран Заев и Кочо Анѓушев, изјави Светлана Јакимовска, ВМРО-ДПМНЕ.