Живот
24. April 2019 - 10:08

Ја славиме Велика среда: Еве што не треба денеска да се прави

Денеска е Велика среда.
На Велика среда се спомнува предавството на Јуда. Тој ден, во спомен на жената која излеа миро на нозете на Христос, една од седумте свети тајни се изведува во црквите, како целесно освежување.
За време на светата тајна на спасението, верниците се мачкаат со масло како лек за физичко и ментално здравје.
Ова е последниот, полн, работен ден од неделата. Забрането е жените да шијат, исто како и во цветна недела.