Свет
8. September 2019 - 14:15

Избори за нов состав на московската Дума

Во Москва утрово почнаа изборите за градската Дума, со право на глас на 7,3 милиони граѓани. Алексеј Венедиктов, шеф на јавниот штаб за набљудување на изборите, на својот налог за Телеграм напиша дека речиси пет проценти од гласачите гласале по електронски пат во првите 15 минути од изборите.

Експериментот за електронско гласање денеска се спроведува по првпат во Русија. Окружните изборни комисии регистрираа вкупно 233 кандидати, додека регистрацијата беше одбиена за 56 кандидати.

– Околу 20 000 припадници на Федералната национална гарда ќе го обезбедуваат законот и редот за време на изборите, рече Валериј Грибакин, портпарол на таа служба.

Предизборната кампања за изборите во Москва остана во сенка на масовни протести, насилство и апсења, откако беа одбиени кандидатурите на некои политички претставници. Полицијата грубо растури два неодобрени протести, а повеќе од 2.400 лица беа уапсени.

На третиот, одобрен протест, присуствуваа околу 60,000 жители на Москва.