Македонија
8. November 2016 - 17:26

Италијанскиот амбасадор Ромео во посета на Гевгелија

Амбасадорот на Италија, Карло Ромео, денеска со своите соработници го посети ПТЦ „Винојуг“ во Гевгелија, каде од надлежните беше информиран за моментната состојба во бегалскиот камп, а попладнево оствари едночасовна средба и со гевгелискиот градоначалник Иван Франгов.

Амбасадорот Ромео на општинската админитрација и на градоначалникот Франгов им оддаде признание за начинот на кој Гевгелија се справуваше со бегалската криза во најкритичниот нејзин период, а од неговиот домакин детално беше информиран како општина Гевгелија и Република Македонија се справуваа со големиот наплив на мигранти и тешкотиите кои се пребродија на почетокот од кризата, кога ситуацијата со бегалците тешко се ставаше под контрола.

Високиот гостин од Италија покажа интерес за економските и туристичките потенцијали, како и за можноста и поволностите за влез на странски инвеститори, при што градоначалникот Франгов му го претстави целокупниот потенцијал на општина Гевгелија, посочувајќи ги при тоа и позначајните инфраструктурни проекти финансирани од буџетот на општината и од европските фондови.