Фудбал
11. October 2015 - 9:48

Италија, Белгија и Велс со пласман на ЕУРО 2016

Репрезентациите на Италија, Белгија и Велс обезбедија пласман на ЕУРО 2016 по синоќа одиграните натпревари од 9.коло од квалификациите. Италија како непоразена има недостижна предност во однос на третата Хрватска, додека Белгија и Велс се на двете првипозиции во групата.

Резултати и табели:
А група: 
Исланд - Летонија 2-2
Казахстан - Холандија 1-2
Чешка - Турција 0-2
Табела: Исланд 20 бодови, Чешка 19, Турција 15, Холандија 13, Летонија 5, Казахстан 2.
 
Б Група:
Андора - Белгија 1:4,
БиХ - Белгија 2-0,
Израел - Кипар 1-2.
Табела: Белгија 20, Велс 18, БиХ 14, Израел 13, Кипар 12, Андора 0.
 
Х Група:
Азербејџан - Италија 1-3,
Хрватска - Бугарија 3-0,
Норвешка - Малта 2-0.
Табела: Италија 21, Норвешка 19, Хрватска 17, Бугарија 8, Азербејџан 6, Малта 2.
 
Пласман на ЕУРО 2016 досега имаат обезбедено: Англија, Чешка, Исланд, Австрија, Северна Ирска, Португалија, Шпанија, Швајцарија, Белгија, Италија и Велс, како и домаќинот Франција.