Живот
24. March 2018 - 14:53

Истражување: Секој четврти Американец секојдневно јаде брза храна

Еден на секои четворица Американци секојдневно јаде брза храна, покажува извештајот на „Си-Би-Ес Њуз“. .

Според истражувањето, централните и јужните сојузни држави имаат најголема концентрација на ресторани за брза храна по глава на жител, а Алабама ја предводи листата. Најмалку такви ресторани има во североисточните сојузни држави, предводени од Вермонт, Њу Џерси и Њујорк.

Во Алабама се регистрирани 6,3 ресторани на и10.000 жители, што надминува секоја друга сојузна држава во САД. Од првите 10 држави, девет се од југот на САД. Небраска и Индијана се единствените кои не се од југот, а се наоѓаат меѓу првите 10 со 5,4 и 5 ресторани на 10 илјади жители.

Вермонт има само 1,9 ресторани за брза храна на 10 илјади жители. 

Мекдоналдс, кој е втор по големина синџир на ресторани за брза исхрана, може да се најде во секој американски град. Најголем синџир ресторани за брза храна е - „Сабвеј“, кој има 18,5 отсто од вкупниот број ресторани за брза храна во САД. Мекдоналдс има 11,3 проценти, а потоа следи Бургер Кинг со 5,7 проценти.