Живот
10. јуни 2016 - 10:39

Искрен маж: Ја сакам, но кога ќе ја видам нејзината брада - не можам да спијам со неа

Дали на вас мажоте оној кој со вас ги дели сите животни маки и радости, па дури и кога искрено ќе каже дека повеќе не сака да води љубов со вас? Вие сфаќате дека повеќе не гомпривлекувате, го избегнува секој физички контакт, но упорно молчи за тоа... 

Еден Британец споделил токму таква приказна со светот, иако никогаш не и се обратил јавно да и каже: драга, не ме привлекуваш повеќе затоа што си ДЕБЕЛА! Ова е неговата приказна... 

- Седам тука и се обидувам да смислам најдобар начин за се да издржам - бидејќи не постои вистински начин. Тоа не е нешто што сакам да го знам, но ако сакам да бидам искрен - морам тоа да го зиговорам. Мојата жена повеќе не ме привлекува. Не сакам секс да имам со неа. Тоа не е работа која луѓето лесно ја делат. Знам дека не можам бидејќи се чуствувам како да ја предавам, а тоа е последната работа која сакам да ја направам. Тоа не е тоа што таа го заслужува. Таа е добра жена, прекрасна жена, подобра личност од мене. 

Но повеќе не ме привлекува. Ја сакам нејзината насмевка, нејзиниот карактер, нејзината топлина и мудрост. Но мислам дека почнувам да ја сакам како сестра, а тоа е ужасно, поготово за неа. Можеби да сме во брак 20 години тоа би било измачување, а се венчавме само пред пет години, таа е во средните триесетина години, а јас нешто постар. 

Ја знам причината поради која таа повеќе не ме привлекува, а повоторно не постои добар начин тоа да се каже. Мојата жена станала дебела. Ја гледам и неможам да и ја поднесам брадата. Бог знае дека се обидував, но за  мене тоа е црна дамка на бела маица, не можам да го игнорирам тоа.

За три години таа од конфекциски број38  стигнала до 48, а на изглед немала некаква промена. Не сум без вина во оваа ситуација, сигурно и јас сум допринел за нејзината несреќа, но главната причина е нејзината депресија која зависи од влијанијата на работа, семејството и пријателите - за тоа може да се напише есеј. 

Се обиде со милион диети, теретани и разни режими - ниту еден подолго од една недела не го применуваше. Се тоа и беше многу тешко и сигурен сум дека тоа било така, но изгледа дека нема полесен начин. 

Дали убавината е навистина внатре? Дали сум јас толку површен човек, или сум само обичен човек? Сокам од една на друга мисла. Зар во партнерските односи не постои непишано правило како партнерите мораат да се трудат да останат привчечни еден на друг? Не ме привлекува мојата сопруга и нашиот брак трпи поради тоа, бидејќи нема ништо внатре, таму едвај има мал пламен.

- Таа знае како се чуствувам и нормално никогаш тоа не сум и го кажал. Мислам, како би можел тоа да го изговорам? Но, таа може да го почуствува. Таа може да види на начинот на кој јас не гледамТаа може да прочита од нашиот нарушен едвај постоечки секусален живот. Можеби тоа ќе го слушне во речениците кои не ги изговараме, да почуствува во празните бакнежи и прегртатки. Како да станавме асексуални. Премлади сме за тоа.. 

Сакам да ослабе, не можам да го променам начиноѕ на кои работи мојот мозок. Сакам мојата жена да биде здрава, полна со самодоверба и среќна, да биде горда на својот изглед. И не ми е грижа и колку тоа да звучи површно. Се мразам себе си поради ова што го чуствувам, поради тоа што не сум поголем човек. Се мразам себе бидејќи си дозволив да дојде до овде. Таа заслужува подобро од тоа. Би сакал да бидам оној човек за кого се омажи, но не сум, јас сум оној кој не фо привлекува неговата жена. Се надевам дека пронајдеме сила и дека ќе си се приближиме еден кон друг, ако нас дебелината не не доведе до развод...