Свет
4. December 2015 - 12:12

ИСИС најави каде ќе нападне: Ова е следната цел, ќе се повтори "париското" сценарио

Американската Си-Ен-Ен, денеска објави вест која предизвика паника во Велика Британија. Тие пренесоа дека од извори на безбедносните служби, следната цел на Исламската држава е оваа островската држава.
 
Пол Крукшенк, аналитичар , изјавил дека добил доверлива информација од „високи преставници на европската безбедносна агенција“ дека Велика Британија би можела да биде следна мета на џихадистите во следните неколку недели.
 
Џихадистите кои се родени во Велика Британија биле повикани да се вратат во Европа и да го повторат „париското сценарио“. Ова е посебно опасно, особено затоа што Велика Британија вчера започна со воздушни напади врз позициите на ИСИС.
Се претпоставува дека околу 800 луѓе од Британија заминале на џихад, а според податоците, 400 од нив повторно се на островот.
 
- Постои голема загриженост за Европа дека во следните неколку недели во Велика Британија би можело да се повтори сличен напад како оној во Париз - нагласил Крукшанк.