Свет
9. December 2017 - 20:27

Ирак: Војната против „Исламска држава“ е завршена

Војната на Ирак против т.н „Исламска држава“ е завршена, изјави денеска ирачкиот генерал-полковник Абдул-Амир-Рашид Јар Алах.

Според него, борбените операции против екстремистите се завршени, откако ирачките сили ја вратиле контролата над границата на таа земја со Сирија.

- Целата ирачка територија е ослободена од терористичките банди на Даеш )арапски назив за ИД) и нашите сили во целост ја контролираат меѓународната ирачко-сириска граница, истакна тој.