Технологија
26. August 2020 - 13:44

Илон Маск: Првиот град на Марс до 2050 година

Илон Маск и неговата компанија Space X полека стануваат иднина и ни покажуваат што целото човештво ќе може да го постигне за неколку децении. Маск ја сфатил задачата за истражување на вселената сериозно затоа што верува дека човештвото ќе напредува најбрзо кога ќе ги открие многуте тајни на универзумот.

Тој неодамна го испрати првото приватно вселенско летало во вселената, а за неколку години планира и управуван лет кон Марс. Сепак, тоа не е сè. Илон вели дека до 2050 година, патувањето до Марс ќе биде толку совршено што тогаш веројатно ќе го имаме првиот меѓупланетарски град на оваа соседна планета.

Сè уште не е откриено како ќе се постигне ова, но милијардерот уверува дека со ефтини ракети ќе може да пренесе голема количина работи што ќе му овозможат да изгради град што би бил изграден под воздушните комори, а подоцна атмосферата на Марс би била збогатена со кислород. така што луѓето би можеле да одат на оваа планета исто како и на Земјата.

Не се сомневаме дека Space X ќе постигне многу во наредните години, но ни треба повеќе убедување да веруваме дека за 30 години ќе го имаме нашиот прв град на друга планета.