Македонија
1. November 2015 - 18:21

Хуманитарна акција во општина Карпош

По повод Деновите на Општина Карпош, викендов во општината се одржа хуманитарна акција насловена „Да бидеме хумани кон нашите соседи“. Целта на акцијата е да им овозможи на граѓаните од Карпош да донираат прехранбени производи и средства за хигиена, кои потоа ќе им се врачат на семејства кои се во потешка материјална состојба.

Меѓу донаторите беше и градоначалникот на Карпош, Стевчо Јакимовски, кој изјави дека во општината има околу 130 до 140 социјално загрзозени семејства кои локалната власт ги поддржува во текот на целата година, финансиски и со хуманитарни акции. 

- Вакви акции се одржуваат три пати годишно: за време на Денот на Општината 3 Ноември, за Божиќните празници и за Велигден. Се надевам дека ваквата нивна состојба е од времен карактер и ги повикувам сите граѓани коишто сакаат да помогнат со барем еден продукт од храна и хигиенски средства кој ќе го купат да го одвојат за  загрозените сограѓани. Потоа ние ќе направиме пакети кои ќе им ги дадеме на оние на кои им е најнеопходно, барем десетина дена да минат побезгрижно. Карпош е општина на солидарноста и токму затоа ние сме водечка општина во делот на премостување на сиромаштијата, рече Јакимовски.

Хуманитарната акција беше 16-та по ред што ја организира Одделението за социјална заштита при Општина Карпош.