Македонија
19. March 2017 - 10:14

Хуманитарен концерт во Крива Паланка

Синоќа во националната установа Центар за култура, Крива Паланка се одржа хуманитарен фолклорен концерт на кој настапија фолклорните друштва „8 Октомври“ и „Фолклористи“.

Концертот е во организација на Клубот на млади при општинска организација на Црвен крст, Крива Паланка, а се реализира во рамки на програмата Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности (ЦКА-ПХВ).

- Младите волонтери направија истражувања на терен таргетирајќи повеќе семејства во социјален ризик на кои им е неопходна помош од каков било карактер за да им се овозможи достоинствен живот. Во таа насока е и концертот, на кој на наше огромно задоволство се одзваа фолклорните друштва, за што сме им особено благодарни. Влезот беше со симболична сума од 50 денари, а собрани се околу 4.500 денари кои ќе бидат донирани кај едно од семејствата, информира Давор Петровски, координатор на ПХВ тимот.

Истакна дека претстојат уште низа активности и настани од хуманитарен карактер со кои ќе им се обезбеди помош и на останатите семејства во социјален ризик од општините Крива Паланка и Ранковце, опфатени во оваа програма.